Tidigare utsällningar

MADELEINE PYK

Madeleine i svartvitt

7 oktober - 4 november 2023

Vernissage lördag 7 oktober kl 12-16 i närvaro av konstnären 13-14....

Under 1960- och 70-talen vandrade hon ut med sin kamera i landskapet på sina resor och fångade naturen och människorna. Pentaxen återfinns i många av Madeleines målningar. De svartvita bilderna förstärker känslan av ett djup, kanske ett mörker och sårbarhet som också bär konstnärskapet och förstärker de klara generösa symboliska färgerna i målningarna.

Utställningens fotografier är analoga originalbilder till salu, alla signerade. Endast ett exemplar ur Madeleines samling.  

Välkommen att möta Madeleine Pyk på vernissagedagen lördag 7 oktober kl 13-14...

Öppet utställningsperioden 7 oktober - 4 november 2023:
Vernissage lördag 7 oktober kl 12-16
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15

Madeleine Pyk i sitt museum i Skillinge augusti 2023, foto; Sten M-Roslund

Madeleine i svartvitt!

Madeleine Pyks konstnärskap är ett äventyr som pågår.  Nästa år fyller hon 90 men ändå nyfiken som den flicka hon är. Ung i sinnet och rolig. Och snäll. Likt en fri fågel tecknar hon landskapet och djuren. Öser ur barndomens lyckliga minnen av en stor brokig familj, av trädens musik i bladverken som hon generöst sträcker fram och bjuder oss i sitt måleri och genom kamerans lins.

Under 1960- och 70-talen vandrade hon ut med sin kamera i landskapet på sina resor och fångade naturen och människorna. Pentaxen återfinns i många av Madeleines målningar. De svartvita bilderna förstärker känslan av ett djup, kanske ett mörker och sårbarhet som också bär konstnärskapet och förstärker de klara generösa symboliska färgerna i målningarna.

Utställningens fotografier är analoga originalbilder till salu, alla signerade. Endast ett exemplar ur Madeleines samling.  


SARA LINDH - bild

LINDA FRIDH - text

Spårvagnsresan

2 - 30 september 2023

Vernissage och förhandsboksläpp lördag 2 september kl 12-16 i närvaro av konstnär och författare.
Kulturnatten lördag 16 september spelar Karl Malm klassisk gitarr kl 19-21, välkommen!

Sara Lindh & Linda Fridh inför vernissagen av Spårvagnsresan och boksläppet av “Birger glömmer bort sig” på Kammaren 2023

Utställningen pågår 2–30 september torsdag – lördag, Lilla Fiskaregatan 23 i Lund  www.kammaren.org

Välkommen att möta Sara Lindh och Linda Fridh på vernissagedagen lördag 2 september och få din bok signerad kl 12-16.

Öppet utställningsperioden 2 - 30 september 2023:
Vernissage lördag 2 september kl 12-16, boksignering
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15
Kulturnatten lördag 16 september kl 12-15, 18-22 (Karl Malm spelar klassisk gitarr kl 19-21)

Spårvagnsresan är en utställning som sätter fart på betraktarens fantasi och drömmar.

Konstnären Sara Lindhs måleri är konkret och kraftfullt. I Spårvagnsresan fångar hennes akrylmålningar en sagolik arkitektur inspirerad av vetenskapens Lund. De tar oss till platser som både blickar framåt och bakåt i tiden, bortom och inom oss själva. Målningarna växer fram till en berättelse om en pojkes första spårvagnsresa. 

Författaren Linda Fridh har skrivit texterna till utställningen som även sammanställts i bilderboken ”Birger glömmer bort sig” (Lindskog Förlag, 2023).

Utställningens tema är förflyttningen som en existentiell upptäcktsfärd. Ibland åker man fel och för långt. Men det kan också vara då man upptäcker nya platser. Man kommer fram till sist, men till ett annat ställe än vad man först hade tänkt sig.

Sara Lindh och Linda Fridh bor och verkar båda i Lund. Utöver målandet arbetar Sara som sångerska och artist samt i en klädaffär. Linda är vid sidan av författandet journalist och undersökande reporter.

Konstnär och författare signerar och berättar om boken och bilderna under Kulturnatten kl 18-22, och ett ritbord med kritor finns för barnen under evenemanget.

Förberedelserna igång inför vernissage och boksläpp på lördag 2 september


ARNE FRIFARARE

Ååå tjejer!

15 april - 27 maj 2023

Vernissage lördag 15 april kl 12-16 i närvaro av konstnären

Arne Frifarare i sin ateljé Stenserum, Gamleby 28 april 2023 när det snöade ymnigt (igen…)

Ååå tjejer är en utställning kring de kvinnor som omger konstnären Arne Frifarare. Hustrun och döttrarna står modeller för en livsbejakande vardag med mycket humor och tjejsnack i stugan på höjden vid bäcken utanför Gamleby i Småland.

Musiken strömmar genom många av bilderna - inspirerade av Buffy Sainte-Marie, Etta James och musikalen Jösses flickor - Befrielsen är nära vars skivomslag från 1974 i svart-vitt  fortfarande är så bejakande och fräckt.  Nu fylls Kammarens utställningsrum av kvinnor som vill förändra och ta för sig av livet.

Arne Frifarare har med sin familj också prövat vingarna genom att bryta upp och lämna bopålarna i Stockholm för att flytta till en vacker plats med utsikt över landskapet där konstnären kan måla himmelen blå. Symboliskt och konstnärligt har han valt att bli en fri-farare - i harmoni med sin familj och sitt konstnärskap. Ett helt eget konstnärligt uttryck!
Arne Frifarare är representerad hos flera kommuner och landsting med flertal separatutställningar.  

Välkommen att möta Arne Frifarare på vernissagedagen lördag 15 april kl 12-16

Öppet utställningsperioden 15 april - 27 maj 2023:
Vernissage lördag 15 april kl 12-16
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15


TORBJÖRN LIMÉ

Fragment

4 - 25 februari 2023

Vernissage lördag 4 februari kl 12-16 i närvaro av konstnären

Torbjörn Limé i sin ateljé, Visby 2023, foto Eva Nahlin

Välkommen att möta Torbjörn Limé på vernissagedagen lördag 4 februari kl 12-16

Öppet utställningsperioden 4 - 25 februari 2023: Vernissage lördag 4 februari kl 12-16
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15

Vi har glädjen att presentera Torbjörn Limé med årets första separatutställning Fragment på Galleri Kammaren2023

Med färgen i fokus brukar Torbjörn Limé likna sitt konstnärliga arbete med organiska abstraktioner, en slags färgresor. Inför den tomma vita duken finns en idé om en färgskala i kombination med en bildidé. Slutresultatet är inte på förhand givet. Den måleriska processen är öppen för intuitiva infall och spontana förändringar. Likheter finns med den analoga tidens framkallning av fotografiska bilder i ett mörkrum, där bilden långsamt växte fram ur ett kemikaliebad. Inspiration får Torbjörn från vad han kallar fältstudier. Han är ute i naturen och registrerar både med ögon och kamera naturens färger, former och ljusfenomen som sedan blir grunden för hans ateljéarbete. Dessa vandringar bygger upp en bildbank av fotografiska reminiscenser och minnesfragment som i sin tur möter massmediala intryck från dagstidningar, film och musik. Ett måleri som materialiserar en väv av disparata fragment.

Torbjörn Limé är född (1963) och uppvuxen i Trollhättan. Hans konstnärliga utbildning innehåller KV Konstskola i Göteborg, Malmö Konstskola Forum och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har genomfört ett stort antal utställningar bla nationellt Malmö konsthall och internationellt Louisiana. Nu senast under 2022 på Gotlands Konstmuseum i Visby och Tjörnedala Konsthall i Baskemölla, samt tillsammans med kollegan Jukka Värelä offentlig gestaltning Passage i Sundbyberg. Torbjörn har under många år haft Malmö som bas för sitt konstnärliga arbete. Idag bor han och är verksam i Visby och Lund


KAMMARENS BÄSTA

5-ÅRS JUBILEUM

9 december 2022 - 29 januari 2023

Vernissage fredag 9 december kl 12-18

“Förbindelse” Emma Harrysson 2022

Kammaren firar 5 år!

Kammarens Bästa blir den 32:a utställningen på galleriet som avslutar 2022 och inleder utställningsåret 2023. En samlingsutställning med urval av konstnärer som visar upp sina verk under perioden 9 december 2022 – 29 januari 2023.


 Emma Harrysson, måleri – Lund – är välkänd för Lundapubliken med sin separatutställning på Kammaren våren 2021 och efterföljande samlingsutställningar. Ljuset och kontrasterna har skruvats upp och stämningen i bilderna blivit till ögonblicksscener.


Gunnar Berg, silver – åter Malmö efter många verksamma år på Österlen och ÖSKG. Han arbetar sedan början på 70-talet med hantverk och gestaltning i skiftande material. På Kammaren visar Gunnar sina skrin för drömmar, i silver dekorerade med ädelstenar och guld.


Lars Ekholm, skulptur – Lund - finns representerad med skulpturen 1076 i skulpturparken på Skissernas museum i Lund. På Kammaren visas skulpturen Mittelen modell skala 1:33 i brons, medan originalet i cortenstål i full skala markerar Skånes mitt i Höör sedan 2009.


Elna-Karin Helgesson, keramik – Kåseberga – har verkat som keramiker i 35 år med Lundaanknytning i Skånekraft och med samlingsutställning på Hallwylska museet 2019 samt medverkande konstnär på ÖSKGs och Kammarens utställningar årligen. Naturens inneboende kraft och rörelse uppåt väckt av vårens värmande sol inspirerar Elna-Karin Helgesson.


Lennart Mossberg, måleri – Åsbro – representerad i kommuner och landsting främst Stockholm och Örebro. De abstrakta pastösa landskapen tar inte slut. Konstnären frigör sig från sin egen hand och bilderna tar sin egen väg och låter betraktaren känna igen sitt eget landskap, sina vatten, en plats eller ett minne som finns på näthinnan.


Tonie Roos, måleri – född, uppvuxen och åter igen bosatt i Malmö – började sitt målarliv på 70-talet i New York, där hon bidrog till den spirande konstnärsmiljön i Long Island City. Under ett liv pendlande mellan New York, Malmö och Paris har hon hunnit med hundratals utställningar på båda sidor om Atlanten.


 Birgitta Wikström, måleri – Göteborg - representerad i Göteborgs och Smålands konstmuseers samlingar och Skissernas museum i Lund. Det är lätt att sugas in i Birgitta Wikströms bildvärld, tiden och platsen löses upp av en ömsint kolorism som uttrycker både kraft och storslagna yttre och inre landskap.


Kerstin Ånhammar, keramik – Harlösa – medlem i Konstgillet Mittskåne och aktör på Skånes standupscener. Humorn lyser igenom, skulpturerna är lustfyllda skålar och ljusstakar i form av leklystna drakar. Drakarna får denna jul stå som symboler för fantasi, styrka och beskydd. Vi fyller med gåvor och glädje och låter stakarna sprida ljus – precis som julens budskap!

 

Med denna samlingsutställning tackar vi på Kammaren alla besökare, konstnärer och vänner som gör galleriet till en levande mötesplats i hjärtat av Lund.

God jul & Gott Nytt År!

Öppet utställningsperioden 9 december 2022 - 29 januari 2023:
Vernissage fredag 9 januari kl 12-18
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15 
Stängt:
Jul och nyår 24 dec 2022 - 7 jan 2023


TONIE ROOS

Proust & Co

5 november - 3 december 2022

Vernissage lördag 5 november kl 12-16 i närvaro av konstnären

Tonie Roos i sin ateljé 2022, möt kulturpersonligheterna Fran Lebowitz, Lya Lys och Lundagalleristen Anders Tornberg

Kom och upplev Tonie Roos bildvärld på Kammaren

Vi utlovar en salongshängning i klassisk Kammaren-stil, gränslös och tät.


I Tonie Roos målningar har Marcel Proust haft en ledande roll som modell sedan början av 90-talet. I år är det Marcel Proust-år: 1922 avslutade författaren sin romansvit i sju delar På spaning efter den tid som flytt, och 18 november är det 100 år sedan Marcel Proust dog i Paris. Kammaren visar nu några av Tonie Roos Proust-målningar i sällskap med porträtt av personligheter som Fran Lebowitz, Lya Lys i Luis Buñuels Guldåldern och Lundagalleristen Anders Tornberg.

Tonie Roos – född, uppvuxen och åter bosatt i Malmö – började sitt målarliv på 70-talet i New York, där hon bidrog till den spirande konstnärsmiljön i Long Island City. Efter ett pendlande liv mellan New York, Malmö och Paris har hon hunnit med hundratals utställningar på båda sidor om Atlanten.

Tonie Roos är en annorlunda fågel i vår samtida konst, som har uppmärksammats för sitt anarkistiska handlag, egensinniga trots och en lättsinnig humor. I hennes expressiva tolkningar av såväl konstnärliga som vardagliga miljöer samsas frihetslängtan med intensiva relationer, där starka personligheter får ta plats, djur som människor. Tonie Roos representerar ett kompromisslöst måleri som rör konsten, kärleken och livets villkor.

Pontus Hultén om Tonie Roos
   - ur Pontus Hulténs samling, Moderna Museet 2004

Tonie Roos är en självlärd, fullkomligt originell
konstnär, som inte hör till någon grupp eller
skola. Hon kan helt sanningsenligt säga att inget
du ser kommer från någon annan än mig,
samtidigt har hon en kärlek för konst, film och så vidare
som hon måste visa på det mest direkta och
enkla vis, och det är det som gör hennes bilder
så förföriska.
De balanserar mellan det sofistikerade och det
enkla, mellan passion och forskning, mellan att
arbeta, att förändra, att försöka hitta den sanna
bilden.
Hennes val av hjältar – Matisse, Buñuel, Jean
Vigo – varar i många år och återupptas periodvis.

Tonie Roos är i Sverige bland annat representerad i Kristianstad, Landskrona, Ystad och Malmö museers samlingar och med 15 verk i Pontus Hulténs samling, Moderna Museet, Stockholm.

Dokumentärfilmen "Moki, Sanna, Tonie" finns att se på SVT Play om konstnärsvännerna Moki Cherry, Susanne Beckman och Tonie Roos.

Pia:
Vad inspirerade dig?

Tonie:
Det började med att jag fick syn på ett svartvitt foto av Sarah Bernhardts salong – fylld av tyger, mönster, orientaliska mattor, katter, hängmattor, palmer, egenmäktiga lampor, en isbjörnsfäll och mycket mer. När jag nu ser på målningen minns jag inte vad som fanns på fotot och vad jag lagt till – förutom färgerna. Det blev början på mitt intresse för Sarah Bernhardt.

Min kollega och nära vän MarieTheres Berger hade tagit mig för bibliotekarie i Biblioteque Nordic – ett lysande misstag och början på vår vänskap. Hon bodde med sin lilla familj i en lägenhet på Rue Soufflot som var från en tid när folk var relativt småväxta. Det gav lägenheten en viss elegans och poesi som jag associerade till Marcel Proust.
Genom MarieTheres kom jag också till Les Roches Noirs i Trouville där Proust ofta vistats, det påstods att han skulle ha suttit i en fåtölj som stod kvar i hotellkorridoren. Jag kunde på plats måla lobbyn med de mörkbruna fåtöljerna och småborden med kokosnöt-fötter och havsutsikten. 1993 var Proust temat för Göteborgs bokmässa. Min vän Bosse Karlsson som drev legendariska Galleri Karlsson Stockholm på 60-talet föreslog att jag skulle visa mina Proust-målningar. En dag hittade jag ett litet kort i en växt med meddelande att höra av mig. Det var från några damer från danska bokförlaget Munksgaard som behövde ett omslag till À la recherche…


Välkommen att möta Tonie Roos på vernissagedagen lördag 5 november kl 12-16

Öppet utställningsperioden 5 november - 3 december 2022:
Vernissage lördag 5 november kl 12-16
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15


ELNA-KARIN HELGESSON

Germinans flores

1- 29 oktober 2022

Vernissage lördag 1 oktober kl 12-16 i närvaro av konstnären

Elna-Karin Helgesson i ateljén 2022, foto Torbjörn Helgesson

Germinans flores – Spirande blommor

är Elna-Karin Helgessons (f 1957) andra separatutställning på Kammaren och uppföljare till utställningen ”Bestiarium” som visades på Kammaren 2019.

Elna-Karin har verkat som keramiker i 35 år med Lundaanknytning i Skånekraft och med separatutställning Formagruppen i Malmö 2018, samlingsutställningar på Österlens museum och Hallwylska museet 2019 samt medverkande konstnär på ÖSKGs utställningar årligen.

Naturens inneboende kraft och rörelse uppåt som väcks av vårens värmande sol inspirerar Elna-Karin Helgesson i uttrycket. Den ger henne en känsla av hopp när orosmolnen tynger. Det lilla fröet som gror och söker sig mot ljuset, den spirande livskraften som föder nya små frön som sprider sig så vackert innan det somnar in. Livets kretslopp. Livet självt.

 

Elna-Karins händer har svårt att släppa den både lena och hårda leran. I dem föds en process som hittar sin idé och kraft i naturen. Knoppen – den komprimerade styrkan och kraften när den slår ut till en skönhet. Orädd med tro på framtiden vågar den slå ut. Inte vänta. Inte avvakta för länge!

 

Till denna utställning har Elna-Karin utvecklat sin glasyr, en längtan efter fler nyanser. Ett nytt uttryckssätt att spegla naturens skiftningar på ett oväntat sätt, både för konstnären och besökaren!

Välkommen att möta Elna-Karin på vernissagedagen lördag 1 oktober kl 12-16
samt under Konsthelg Lund lördag 15 oktober kl 17-20

Öppet utställningsperioden 1 - 29 oktober 2022:
Vernissage lördag 1 oktober kl 12-16
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15, Konsthelg Lund 15 oktober kl 12-15, kl 17-23 i närvaro av konstnären
söndag Konsthelg Lund 16 oktober kl 12-17


  

EMMA HARRYSSON

KLARA EDSTRAND

Sommarmåleri - Minnen

23 juli - 6 augusti 2022

Vernissage lördag 23 juli kl 14-17 i närvaro av konstnärerna

Emma Harrysson “Möte IV” 2022 (utsnitt)

Sommarutställning - Minnen

För 38:e gången öppnar Galleri Vik åter dörren för alla konstälskande besökare. I mer än ett århundrade har konstnärerna styrt duk, färg och penslar mot Österlen och ljuset. Galleri Vik bjuder i år på en somrig doft av solbelysta minnen och längtan.

Klara Edstrand och Emma Harrysson i Klaras ateljé inför utställningen, något morgonruffsiga men ändå… 08:00 2022


EMMA HARRYSSON (f 1976)  

Att återge ett minne, en plats, en sång. 

Att placera sig i berättelsens ögonblick, i ett tillstånd, en längtan, en önskan.

Måleriet rör sig kring mötet med den andre. Samtidigt möten med andra sidor av sig själv. Hur avsaknad av miner och blickar skapar en närhet och trygghet men även avstånd och sårbarhet. Ro och hot sida vid sida. 

Färgen och ljuset som understryker eller suddar ut kontrasten mellan det svåra och glädjefyllda.

Emma Harrysson, “Mötet V” 90x90 cm, 2022

 
KLARA EDSTRAD (f 1976)

I min fars lådor med bortglömda foton från hans tid som hobbyfotograf hittar jag bilder som inspirerat mig till sommarens måleri.

Men vilka minnen är egentligen mina egna och vilka är berättade för mig? På några bilder är jag bara en bebis eller kanske inte ens med på bilden. Ändå är miljöerna och situationerna mig så bekanta att det är som att jag minns alltihop. 

Jag målar en del av en historia, en bekant känsla från min barndom. En svunnen tid men ändå fortfarande likadan.

Klara Edstrand, “Stranden” 100x150 cm, 2022

Välkommen att möta Emma Harrysson och Klara Edstrand på vernissagedagen lördag 23 juli kl 14-17

Galleri Viks sommarutställning 23 juli - 6 augusti 2022
Öppet tisdag - söndag kl 14-17
Adress: Viks fiskeläge, Vikarevägen 21
Övriga tider ring så öppnar vi: 0702-738975


STAFFAN NIHLÉN

Ogripbara rummet

7 maj-27 augusti 2022

Vernissage lördag 7 maj kl 12-16 i närvaro av konstnären

Staffan Nihlén i sin ateljé 27 april 2022

Skulptur och måleri - möt Staffan Nihlén

Många av Staffan Nihléns skulpturer är knutna till Medelhavet, Ligurien och Toscana där han bott och verkat. Det italienska landskapet har inspirerat med sina vilda klippformationer och de skyddande vikarna med sina vinodlingar som klättrar ner mot havet. Stenen har han hämtat ur saltstänkta klipphällar och impulserna ur antikens dikter och myter.


Staffan Nihléns egna ord ur Mediterraneo, utgiven 1996

I havsateljén
”Litet är mycket. Det är på det här sättet man skall arbeta!
Det svåra är inte själva stenhuggandet utan att kunna bevara denna stämning
Jag går från sten till sten som var och en representerar olika tillstånd och hållningar.
Delvis framkallade av stenarnas ursprungliga utseende. Jag lockas att hugga litet här, litet där.
Så lätt att göra för mycket! (om man inte är sin ingivelse trogen).
Mycket blir litet.” 

Stenens förutsättningar sätter i gång den konstnärliga processen med järn och hammare. Skulpturen mejslas fram ur sin massa. Ytor lyfts fram i dagen och skapar kropp och luft. Perspektiven förskjuts. Återspeglas i varandra. Fylls av det osagdaSkapar spänningar. En rymd (rum) som inte låter sig fångas direkt. Det ogripbara rummet hos betraktaren.


Staffans egna ord (ur Mediterraneo)

Myt
”Färdiga? -Nej. Skisser? -Vet inte riktigt vad det innebär.
Ofta har det man kallar utkast kommit längre än den färdiga saken.
Alla tillägg efteråt och försök att göra ”färdigt” innebär att verket mattas av, blir dekor, prydnad.
Har inte tid med salongskonst. Hellre sökandet: osäkert, oavslutat.”


Staffan Nihlén

Född 1929.

Målare, tecknare, skulptör, lärare. Skrivit flera böcker.

1943-1944 Konstnärlig utbildning som privatelev till Ferdinand Boberg sedan frielev på Isaac Grünewalds konstskola i Stockholm 1944.

1945-1947 Otte Skölds målarskola. 

1948-1949 Resestipendium. Bor i Paris för att se och arbeta med konst, möter Giacometti.

1950-1955 Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

1956 Academia di Belle Arti i Venedig. Utforskar museer och utställningar med vännen Curt Asker.

1957-1964 Bor och arbetar i Rom, Paris och London. Möter många konstnärer som tex Cy Twombley.

1984-1990 Bor till och från i Levanto i Ligurien, Italien. Ställer ut på olika platser i Italien. Skriver boken Mediterraneo (utgiven 1996).

1999 Ställer ut på Leonardo da Vinci museet i Vinci, Liljevalchs Konsthall, Konstakademin i Stockholm, Krognoshuset i Lund, Konsthallen i Hishult, Chiesa di San Giovanni i Pistola m fl.

2007 Utställning Kulturen i Lund.

2014 Utställning Waldermarsudde i Stockholm.

2016 Utställning Lunds Konsthall.

2000-talet Utför flertalet monumentala skulpturer för ett flertal svenska städer bla skulpturen Eos Clemenstorget i Lund.

Välkommen att möta Staffan Nihlén på vernissagedagen lördag 7 maj kl 12-16

Utställningen pågår 7 maj - 27 augusti 2022:
Vernissage lördag 7 maj kl 12-16

Öppet 7 maj - 11 juni:
torsdagar kl 12-18
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15

Sommaröppet 18 juni - 27 augusti:
lördagar 12-15

Staffan Nihlén ateljén 19 april 2022


STIG MORIN

Besökare

9 – 30 april 2022

Vernissage lördag 9 april kl 12-16 i närvaro av konstnären målandes

Besökare på Kammaren!

Lördag 9 april kommer Stig Morin till Lund och fullbordar sitt verk som han påbörjade för 25 år sedan i SVTs Uppdraget, som sändes i Bildjournalen 15 december 1996. 

NU skall målningen bli färdig, ett slutförande, för konstnärens hand och inför vernissagepubliken, i ett samtal om den lilla människan i skogsrummet som känns så angeläget i detta nu.

“Besökare” från 1996(-2022) kommer färdigställas på vernissagedagen 9 april. 25 år sedan den påbörjades i SVTs Uppdraget, som sändes i Bildjournalen 15 december 1996. 

För många konstintresserade är Stig Morins konstnärskap ett återseende på Lunds konstscen; Anders Tornbergs galleri 1971 (Prisma), 1974 och 1980, Krognoshuset Aura 1985, Lunds Konsthall 1975 och Skissernas museum 1991. 

Så här lät recensionen 1974:
”Vid Malmökonstnären Stig Morins vernissage i Galleriet på Kungsgatan i Lund gick allt åt redan på vernissagedagen. Något som detta med Morin har Anders Tornberg på Galleriet inte varit med om. Den unge Morin – trettio år – är för närvarande den mest efterfrågade Skånemålaren vid sidan av Ola Billgren och Böckman … Med en ytterst personlig verklighetsuppfattning skildrar han lyriskt och färgsprakande det sydsvenska skogslandskapet, säger Anders Tornberg”
Intervju med Anders Tornberg, Sydsvenska Dagbladet 1974.

Modefotografering för tidningen Femina med flygande motorcyklar och konstnär, 1974, foto Göran R:son Pihl (reportaget ansågs för avancerat och publicerades aldrig.

Ung Stig Morin med sin Harley Davidson 1968, i bakgrunden Stockholmsvy med Stadshuset

Vad hände sedan?

Stig Morin föddes 1943 i sydvästra delen av Småland, i ett Hult. Som 17-åring lämnade han avfolkningsbygden för Stockholm och senare Malmö-Lundregionens konstnärskretsar. Han återvände 1994 till sin barndoms hult, med lagom avstånd till E4:an, och med sig på resan fick han hustrun Siv och sonen David. Hans funderingar om konsten då och nu handlar om den orubbliga skogsdungen med sina djupa rötter i traditionens mylla. Den kontrasterar storstråkens puls, ett hot men också möjlighetens väg bort och tillbaka. 

Recension från 2000:
”Och nu, i en allt större förenkling, målar han skogsdungar, eller hult som de kallas i Småland. Träden som står där skapar ett rum av stillhet som blir kvar när bilarna, bågarna, långtradarna dragit förbi. Förändring mot stillhet. Våra villkor mot vår längtan. En oavgjord match, en pågående kraftmätning. Och så det där ljuset under träden”
Ylva Eggehorn, tidskriften Vår Lösen 2000

Stig Morins ateljé Hökhult 23 mars 2022, motorcykeln är alltid närvarande, Siv på pallen “Svea med sin rullator” 2009

Välkommen att möta Stig Morin målandes på vernissagedagen lördag 9 april kl 12-16

Öppet utställningsperioden 9 - 30 april 2022:
Vernissage lördag 9 april kl 12-16
torsdagar kl 12-18, Skärtorsdag 11-15
fredagar kl 12-18, Långfredag 11-13
lördagar kl 12-15, Påskafton 11-13

“Ett Hult”, 23 mars 2022


BIRGITTA WIKSTRÖM

Bortom tid

5 - 19 mars (förlängd) 2022

Vernissage lördag 5 februari kl 12-16 i närvaro av konstnären

Birgitta Wikström i hennes ateljélägenhet för konstnärer Guldheden i Göteborg januari 2022

Birgitta om sig själv och om att ställa ut i Lund och på Kammaren.

”Jag har alltid ritat och målat. När jag ser tillbaka på mig själv som litet barn, kan jag tydligt se att tecknandet blev ett sätt för mig att förstå och bearbeta en svårbegriplig tillvaro. Förankra mig själv i världen.
Så är det nog för alla barn, men för mig har det bara fortsatt.
Det har blivit ett sätt att leva.
Att hela tiden söka ett språk bortom orden, för att kunna hantera och förstå livet, har blivit till en nödvändighet.

Under senare år kan jag säga att ljuset är det jag velat arbeta med.
Ljus och rymd.
Att måla en utsikt från ateljén, är en ursäkt för att få måla ljus och form.

Jag reste nyligen till Iran för att få uppleva ökenlandskapet. Och för att få ta del av österlandets rika skatt av textilier och religiösa byggnader. De fantastiska mönstren…
Till Egypten for jag också.

Så på Galleri Kammaren vill jag visa något av detta.”

Birgitta Wikström

Birgitta Wikström är för många av oss ett nytt konstnärskap, en kolorist från Göteborg, utbildad på Valand 1980-85. 

Representerad:
Göteborgs Konstmuseum
Göteborgs stads samlingar
Statens konstråd
Arkivmuseet i Lund
Kalmar Konstmuseum
Konstarkivet, Värnamo
Landstingen i Östergötland, Kalmar, Bohuslän, Västra Götaland 


HEDVIG WESTERMARK

Smycken

30 oktober - 28 november 2021

Vernissage lördag 30 oktober kl 12-16 i närvaro av konstnären

Hedvig Westermark i sin ateljé Smide och form, Stockholm oktober 2021. I händerna en av broscherna som visas på Kammaren i november.

Dagens konceptuella smyckekonstnärer väljer ofta billiga material för att visa att värdet ligger det konstnärliga uttrycket och inte i värdefulla stenar och material. En ny generation smyckeformgivare visade upp sina smycken 1985 på Kulturhuset i Stockholm med utställningen The international art of jewellery – NEW JEWELLERY. Utställningen kom att bli en katalysator för internationella impulser och den nya smyckekonsten. I samband med utställningen går det att köpa boken Contemporary Swedish Art Jewellery där också Hedvig ingår som en av smyckekonstnärerna.

Hedvig Westermark är guldsmed och smyckekonstnär och driver sedan 1985 Smide och Form i Stockholm. Hedvig gjort ett flertal separat- och samlingsutställningar i Sverige och utomlands. 

Hedvigs tankar om sin smyckekonst: 

”Jag samlar 
på lådor
och sorterar
i lådor

Det viktiga
och helt oviktiga

På små stenar
och användbara ord

På bilder, minnen
och allt det som blev över

Tankar och idéer kan ibland bli över
och sparas till sen
Ett mer passande tillfälle

Ibland består samlingen bara av
en eller ett

Alla samlar på något

Jag vände ut och in
på lådorna och deras 
innehåll

Plockade isär
satte ihop igen

På annat sätt
möts alla delarna

Så uppstår
Något nytt
Att samla på.” 

Hedvig Westermark 
Smyckekonstnär
I samband med separatutställningen Samlat och Sorterat på Konsthantverkarna Stockholm 2015

Brosch ”Chosen Material” Nr 11, 2021, silver besatt med fasetterad bergskristall och knappar i plast


GÖSTA GRÄHS & KERSTIN HÖRNLUND

Keramikens väsen

Sommarutställning 8 juni - 28 augusti 2021

tempImageHbxRiW.gif

Gösta Grähs och Kerstin Hörnlunds hem Museum och ateljé på en ö i Arbogaån. foto: Lollo Wige

Det ålderdomliga timrade ”Museum” mitt i Arbogaån har en gång tillhört Jäders bruk. Den ljusa verkstaden rymmer drejskivor, stora bord och kavaletter för modellerande. Ett glasyrrum och rum för olika ugnar som värms upp med el och gas. Utomhus tronar rakuugnen, noborigamaugnen och den vedeldade ugnen. Vid bränning behöver ugnarna kontinuerlig tillsyn för att efter många timmar komma upp i 1300 grader för stengods.


TORSTEN ERASMIE

EMMA HARRYSSON

LENNART MOSSBERG

Sommarutställning på Galleri Vik

26 juni - 8 augusti 2021

Poster_Vikgalleri_2021_700px.jpg

På midsommardagen 26 juni öppnar Galleri Vik dörren för konstälskare för 37:e gången. I generationer har det verkat konstnärer på Viks fiskeläge, ett Österlens Skagen med sitt ljus och sina horisonter. Nu tar vi upp stafettpinnen efter Torsten Erasmie och öppnar galleriet på nytt!

TORSTEN ERASMIE (1940-2018) målade och verkade i 35 år på Vik. Idag öppnar vi åter hans galleri och bjuder in en ny generation konstnärer att ställa ut på Viks fiskeläge, Österlen. Torsten anses av många vara en av de främsta friluftsmålarna “plein air” på Österlen. Han ville stå framför motivet och fånga ljuset som kunde vara hamnen på Vik eller motiv från hans resor i Frankrike, Italien eller USA.

EMMA HARRYSSON (f 1976) är välkänd för Lundapubliken med separatutställning på Kammaren under våren 2021. Hennes svit om sex fristående bilder handlar om “att stanna upp och se sig själv”. Längtan efter sommaren, stanna upp och ta en paus och se sig själv, inåt och utåt i livet som pågår.

LENNART MOSSBERG (f 1954) abstrakta landskap tar inte slut. Konstnären frigör sig från sin egen hand och bilderna tar sin egen väg. Han låter betraktaren känna igen sitt landskap, sina vatten, en plats och ett minne som finns på näthinnan. Färgskalan är begränsad, terra sienna, ultramarin och zinkvitt, nyanser från hög gul ända ner till mörkt grå rör sig mot en mittpunkt.

Välkommen till Galleri Viks sommarutställning 26 juni - 8 augusti 2021
Viks fiskeläge
Vikarevägen 21
Öppet fredag - söndag 15-17, övriga tider ring så öppnar vi: 0702-738975 / 0703-755945
Vernissage lördag 26 juni kl 13-18 i närvaro av utställande konstnär Emma Harrysson
På grund av nya pandemilagen begränsas besökarantalet till 2 personer samtidigt i galleriet


ULF TROTZIG

Färgen som rörelse

2 april - 1 maj 2021

Påskutställning på Kammaren med vernissage långfredag 2 april 12-16 i närvaro av konstnärens familj.

Ulf Trotzig (1925-2013) målare, tecknare och grafiker, var 20 år när andra världskriget tog slut. En ungdom som hade präglats av krigets instängdhet. Efter krigsslutet var han äntligen fri att göra det han ville, måla. Sedan gjorde han inte något annat under 60 år. Ulf Trotzig målar färgen som rörelse. Fåglar flyger, träd böjer sig i vinden, människor vandrar in som färg i bilden.

Vägen till en utställning…

Färdigtänkt och färdighängt…

Bilder ur familjealbumet…

Peer Erikssons bilder till boken Ulf Trotzig DIALOG Birgitta Trotzig OM ULF TROTZIGS KONSTNÄRSSKAP, Arena 1996

Lund var på tårna när vernissagen av Ulf Trotzigs fina måleri öppnade i påsk på Kammaren i närvaro av Maria och Irene Trotzig.
Foto Bodil Schrewelius


EMMA HARRYSSON

Ratatosk 

6 – 27 mars 2021

Emma Harrysson.jpg

En utställning om oväntade möten och det som sker 

 ”De andra gick annan väg. Eller jag avvek.”

I nordisk mytologi anses Ratatqskr betyda borrtand. Det är berättelsen om den röda mytiska ekorren Ratatosk som kilar med budskap upp och ner längs världsträdet Yggdrasil. 

Ratatosk (kopia).jpg

”Går längs den snöklädda grusvägen, tänker i färger. Att vara i vintern. Vill smälta in, den blekblå halsduken som himlen. Himlen mellan grå moln. Skuggorna i snön är ljusblå ögon. Det svarta mellan grenarna, stammarna som är lodlinjer, ben. Tänker på natthimlen som snart kommer bli till även under vakna timmar. Märker det mörkgröna och jordbruna, det finns kvar än, ångrar att jag inte höll kvar i mössan, den skulle ge mig de fläckarna. Försöker tänka att de hamnar rätt, i mig, färgerna. Får tanken om det röda, hur jag vill förstärka det röda i mig. Att det är viktigt. Igår, det första klarröda läppstiftet, ett prov. Kindbenen ska bli rödare. Lämnar färgerna och går vidare, långt, i en kurva, var det någon skylt där? Osäker men vägen svänger så hårt åt höger, stannar och vänder. Redan på långt håll ser jag den, Ratatosk, rör sig uppe mellan stammar som står varandra nära. Hämtar andan, tar inte till mig bilden, det händer inte, det är omöjligt och fullkomligt. Så totalt självklart och inte rimligt. Går närmre men på avstånd. Den är en rörlig skugga, så snabb, plötsligt borta. Vet att jag ska vänta. Övertygelsen om väntan, så stark, inte frågor om val. Världen fullkomligt stilla. Bilar kan röra sig på vägen, vinden likaså, det finns ingen tydlig himmel. Det finns bara ett fokus. Väntan. Där! Tillbaka! Och med den insikten, följa den med blicken, inte tappa den, se hur den gör! Bli undervisad! Hur gör du? Varför springer du fram och tillbaka? Varför så snabb? Varför ut och in på samma gren? Varför nerför stammen med huvudet före och sen upp med riktning mot kronan? Varför rör du dig däruppe? Vad letar du efter? Leker du bara? Leker du med mig? Du gömmer dig och så befinner du dig någon helt annanstans. Så ser jag dina färger. Du har den röda färgen i svansen, lite på hjässan men ryggen gråbrun och magen vit. Ständigt i rörelse, färgerna smälter samman. Ser att du är på väg. Du tar sats och flyger! Håller andan långt inne, du kommer falla om du inte når grenen på andra sidan. Och du gör det om och om igen, du vill det, söker det! Är du så här ensam?”

Emma Harrysson (f 1976)
Konstnär och illustratör med studio i konstnärskollektivet Addo i Malmö. 
Under en stipendievistelse vid Ellen Keys Strand, Omberg, kom målningarna med ekorrar till genom sällsynta möten. Sviten om sex fristående bilder har tidigare visats på Fasching i Stockholm 2017. 

 


KAMMARENS BÄSTA

Handdukssläppet 2020

28 november 2020 - 16 januari 2021

Nu är den här LUNDAHANDDUKEN edition 2020 med årets Lundahändelser nedkokt till årets kökshandduk!

Kammaren bjuder under årets sista utställning in konstnärer som ställt ut under åren att visa upp nya och gamla verk i yster julelust. Bildkonst och keramik blandas och trängs på allvar och lek i hyllor och på väggar för både stora och små plånböcker. Välkommen!

Medverkande konstnärer:
Elna-Karin Helgesson
Hasse Karlsson
Hisako Mizuno
Ia Karlsson
Jarl Ekman
John Wipp
Lars Ekholm
Mona Öjemark
Petra Skogh
Tomas Anagrius

Vernissage lördag 28 november kl 11-15, vernissagen hålls delvis utomhus med värmande glögg för de som väntar på att komma in på galleriet och besökare inne på galleriet begränsas till 5 personer åt gången eller små sällskap.

Öppet utställningsperioden 28 november 2020 - 16 januari 2021
onsdag - fredag kl 12-18
lördag kl 11-15
stängt julhelgen 24-26 december, nyårshelgen 31 december-2 januari samt 6 januari 2021


JÖRGEN FOGELQUIST

KONSTENS RÖRELSE - RETROSPEKTIV UTSTÄLLNING

3 - 31 oktober 2020

Foto Mailis Stensman

Foto Mailis Stensman

Den moderna konsten, dikten och jazzen blev ett instrument som omskapade det framväxande moderna samhället runt 1950. 

Bildkonstnären Jörgen Fogelquist (1927-2005) var en improviserande humanist. ”Den öppna (och nyfikna) hållningen mot temat och det redan uppnådda” genomströmmade hans konst och liv. 

I samband med vernissagen 3 oktober kommer också saxofonisten Per Thornberg – som medverkade i programmet om Jörgen Fogelquist i SVT:s i Bildjournalen 1995 om det musikaliska språket i konsten - ”Swingin` the Blues” att spela för oss och filmen visas. En homage till Jörgen Fogelquist och vad hans konst har betytt för Lund.

Arrangemanget hålls delvis utomhus på grund av rådande coronapandemi med små sällskap i galleriet samtidigt och förlängd vernissage till kl 17.

Utställningen pågår 3 – 31 oktober 2020 och speglar en lång konstnärsperiod med ett stort antal verk från 1950-talet och framåt.

Vernissage lördag 3 oktober kl 11 – 17, arrangemang med Per Thornberg “Swingin` the Blues”
Torsdagar – fredagar kl 12 – 18
Lördagar kl 11 – 15
Lördag – söndag 17 – 18 oktober “Konsthelg Lund 2020” kl 12 – 18
Söndag 18 oktober arrangemang med Per Thornberg “Swingin` the Blues” kl 13 – 15 med pauser.
Finissage lördag 31 oktober 11 - 15, det går fint att hämta inköpta verk denna dag.

I SVT:s konstmagasin Bildjournalen (visades under 11 år) ingick en serie som hette UPPDRAGET.  Ansvarig för serien var Bodil Schrewelius vars röst vi hör i reportaget. Under fyra år  (1992-1996) fick tittarna följa en konstälskande persons självständiga val av artist och köpa ett verk. En av dessa konstälskande personer var saxofonisten Per Thornberg. I oktober 1995 fick han för första gången möta Jörgen Fogelquist. Detta möte skulle leda till en lång vänskap. Per Thornberg inspirerades att göra flera kompositioner av Jörgens makalösa konst. Nu visas reportaget på Kammaren. Fotograf var Lars Crepin.

Mingelbilder från vernissagen 3 oktober. Familjen Fågelquist skålar välkommen till utställningen på Kammaren. Saxofonisten Per Thornberg som medverkade i filmen om Jörgen Fogelquist och Bodil Schrewelius som gjorde filmen i Bildjournalen 1995. Konstnären Lars Ekholm pratar med den första Fogelquiststipendiaten Astrid Sylwan och tidigare museeschefen Jan Torsten Ahlstrand. Galleristen får en glädjekram!


John Wipps centralverk SPECTACOLORE från Svaneskolans aula bevaras till stora delar och kommer placeras väl synligt på det nya Hedda gymansiet i Lund.

Av SDS artikel 10 september framgår det att i återbruket av i juni 2020 rivna Svaneskolan kommer också John Wipps konstverk Spectacolore placeras väl synligt i det nya Hedda Andersson-gymnasiet på väl synlig plats. Enligt servicenämdens ordöranden Inger Tolsved Rosenkvist när hon invigningstalade på Svaneskolans tomt inför nybyggnationen.
Tack därför alla besökare på Kammaren som skrev på Medborgarprotestlistan mot rivningen av Spectacolore era namn gjorde skillnad.

Wipp SDS 10 sept 2020.jpg

JOHN WIPP

Bildpoet – Retroperspektiv utställning

7 mars – 9 maj 2020



Kära besökare på Kammaren

Med omtanke och respekt för varandra kommer vi försöka ta oss igenom denna coronakris på bästa sätt.

Därför förlängs den underbara utställningen John Wipp – Bildpoet för de besökare som inte har haft möjligheten att se utställningen till 9 maj, torsdag – fredag 11-18. 

Medborgarprotestlistan för rivning av John Wipps centralverk Spectacolore finns tillgänglig för påskrift på Kammaren. Än så länge saknas 25 påskrifter. Vi ber besökare att för säkerhetens skull ta med egen penna. Rivningen av Svaneskolans aula som rymmer konstverket planeras påbörjas 11 maj.

För att undvika samling på mer än 5 personer ställs Finissagen nu på lördag 4 april in. För de kunder som gärna vill hämta sina älskade konstverk går detta fint. Inga nya utställningar planeras före sommaren.

Värderingar och konsultationer av konst och konsthantverk sker tisdagar och onsdagar efter tidsbokning på 0702-738975.

Världen är i gungning men vi tar hand om varandra!

John Wipps ateljé

John Wipps ateljé

Det är med stor glädje och förväntan Kammaren presenterar John Wipps svindlande bildvärld för våra besökare. 

Utställningen är retrospektiv och vi har fått förtroendet att dyka ner i en skattkammare av bilder och objekt som spänner över ett halvt sekel. En hissnande bildvärld som till synes kan te sig enkel men som med intuitiv kraft reflekterar ett utsnitt av verkligheten. De poetiska titlarna förför oss när vi läser baktill på spännramarna: “Tunn och grå”, “Sällan sedd”, “El gates montes”, “Tvillingbild”, “Mellan vingar”, ”Målning med skruv i bergen”. Vi tränger nyfiket djupare in i bildvärlden, upptäcker de lekfulla speglingarna, dubbelheten, ett ”verkligt” landskap placerat i ett kulisslandskap och de för konstnären karaktäristiska solbelysta himmelsblå öppningarna. Vi finner monumentalkonstnären John Wipp (1927-2005), konstnär, poet och professor.

                    ”Inte heller  här

                     fanns någon

                      att fråga

                      om vägen

 

                      Har någon

                      någonsin

                      varit här

                      vet husen om

                      sin spegelbild

 

                      Plötsligt  står  vi

                      här.   Nu

                      i början  eller

                      slutet

 

                      formar bilden sig

                      eller upplöses

                      förvandlas rummet

                      i en stenig öken

                      till spegeldjup

 

                      i bottenlösa sanden

                      där varje korn

                      identiskt

                      inte bjuder fäste

                      för foten eller tanken”

Vi ser Wipps monumentalverk på stan när vi betraktar Försäkringskassans fasad Badlakanlandskap (1980), stora Södergatan i Lund eller tegelreliefen (1989) på HSB:s kontorshus, Föreningsgatan i Malmö eller Djungelinteriör (1957-58) i Kiruna simhall. Huvudverket Spectacolore (1970-71) kan Lund ståta med. Hela rummet i Svaneskolans aula är ett konstverk.

Kirunas politiker och beslutsfattare tycker att konsten är viktig för invånarna och tillämpar därför den så kallade enprocentsregeln vilket betyder att man avsätter 21 miljoner kronor för konstnärlig utsmyckning. När man så flyttar Kiruna så kommer man därför flytta konstverket Djungelinteriör till ny offentlig boplats. Samtidigt vill Lunds beslutsfattare riva stadens store konstnär John Wipps centralverk Spectacolore, en totalgestaltning av Svaneskolans aula. Är man inte stolt över vad Lund kan erbjuda i konstnärlig utsmyckning? Tillhör de offentliga verken Lunds invånare? Är det hänsynsfullt mot vårt miljötänkande att riva något som finns och är bra?

Imponerande är den förteckning med 47 offentliga verk spridda i landet, under åren 1952-1995. Material och tekniker skiftar, väggmosaiker, emaljmålningar, målad fasadplåt och färgad puts. Konstverken känns som om de alltid har funnits där i vår vardag, på väg till skola och arbete när vi passerat. Berättelser om var vi människor är satta att verka, i samklang med naturen. Mer viktigt och aktuellt än någonsin. 

Själv växte jag upp med Wipps monumentala bildmosaik med ålhommor Sol i sundet utförd 1961 i ett höghus vid vattnet på Limhamn. Generöst ser jag att han signerat verket, inte bara sitt eget namn utan också med initialerna på de tre konstnärerna som hjälpte till att få alla de tusentals mosaikbitarna på plats. 

Bildpoeten John Wipp uttryckte på frågan om -Vad är konst? följande trosbekännelse för SDS 1986:

”Konst skapas av ensamma individer som inte kan låta bli att söka efter ett något, som kan liknas vid en bekräftelse.

 Ett sökande efter ett något, som man tror sig kunna mycket väl känna igen när man ser det.

 Man vill se detta något. Därför gör man sina bilder. Sökande, påstående, lekande, med allvar.

Och det som blir till på vägen visar man upp, och andra människor kanske känner igen sitt eget sökande, kanske känner att detta liknar det något de själva vet att de känner igen när det uppenbarar sig.”

John Wipp hade en tvillingbror, Erik Wipp som var fotograf. Det kan förklara den återkommande dubbelheten i bilderna. Lika som bär i spegelbilden men vad händer med bilden om jag rör ett lillfinger? frågade sig den unge Johnne. Han var sex år när han upptäckte speglingen. Ett antal år senare köpte Johnne sin första målarlåda. Färglådor som döljer dubbla landskap kommer senare igen i det lekfulla konstnärskapet och två av dessa originalverk finns att se på Kammaren under utställningen som varar från 7 mars till 4 april 2020.

Välkommen på vernissagen lördag 7 mars i närvaro av konstnärens hustru Anne De Laval Wipp. Konstnärssamtal äger rum med Anne vernissagedagen kl 12 och 13.

Pia Staël von Holstein


Utställningen pågår 7 mars - 9 maj 2020
torsdag - fredag kl 11-18
(stängt Påsk 9-10 april samt Valborg 30 april-1 maj)
finissage lördag 9 maj kl 11-14  

Läsa mer: webplats för John Wipp: http://www.wipp.se/art/john/Pages/Utsmyck.html

Jan Torsten Ahlstrand på Kammaren om rivningshotade SPECTACOLORE 

Lördagen den 14 mars mars kl 12, kommer Jan Torsten Ahlstrand att tala om John Wipps nyligen öppnade utställning på Kammaren. Ahlstrand kände John Wipp ända sedan 1960-talet och följde hans verksamhet fram till konstnärens död 2005.

Ahlstrand har engagerat sig för bevarandet av det nu rivningshotade centrala konstverket SPECTACOLORE. Svaneskolan kommer att rivas och ersättas av Hedda Anderssongymnasiet. Konsthistorikern Ahlstrand menar att arkitekten Gert Wingårdh borde kunna ”kapsla in” aulan med SPECTACOLORE som en omistlig del av den nya gymnasieskolan. Detta skulle kunna vara ett sätt att respektera Lunds kultur- och konstarv för framtiden.

John Wipp, som var född i Stockholm 1927, utbildade sig till konstnär vid Konstfackskolan i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Under några år på 50-talet var han medlem av konstnärskollektivet Thalassa i Helsingborg och flyttade sedan till Malmö. 1960 slog han ner sina bopålar i Lund och förblev bosatt i Lund till sin död. Wipp hade utställningar över hela landet, bl.a. i Lunds konsthall 1975 och 1998. Mest känd är han kanske för sina många offentliga utsmyckningar från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, inalles ett 50-tal. Det största och mest spektakulära offentliga verket är totalgestaltningen av Svaneskolans aula i Lund 1970-71, som Wipp kallade för SPECTACOLORE. Wipp var även poet och gav ut flera diktsamlingar på Ellerströms förlag. Han var under några år på 70-talet professor vid Konsthögskolans monumentalskola och i många år även universitetslektor i formlära vid LTH:s arkitektskola.

Ahlstrand är konsthistoriker, museiman, författare och kulturjournalist. I många år var han lärare i konsthistoria vid Lunds universitet, innan han i början av 80-talet blev utnämnd till musei- och kulturchef i Ystads kommun, där han var verksam till hösten 1989, då han återvände till Lund som nyutnämnd chef för Skissernas museum. 1983 hade han en separatutställning med John Wipp i Ystads konstmuseum, varvid den viktiga målningen ”Åska” förvärvades till museets samlingar. 1996 hade Ahlstrand en retrospektiv utställning på Skissernas museum över John Wipps offentliga verk. I samband därmed publicerade han tillsammans med Thomas Millroth en monografi över Wipp på Ellerströms förlag. Skissernas museum har ett stort antal skisser och modeller av Wipp till hans många offentliga verk. 

Välkomna lördagen den 14 mars och 21 mars båda dagarna kl 12 - ca 12:45

Medborgarförslag till Lunds kommunfullmäktige

Många röster har höjts mot rivningen av Svaneskolan, men byggnadsnämnden har likväl beslutat att skolan skall rivas inklusive aulan med SPECTACOLORE. I Kiruna däremot gör man tvärtom och tänker flytta John Wipps 70 kvm stora väggmosaik DJUNGELINTERIÖR i Kiruna simhall från 1958 till ett nytt badhus utanför det gamla centrum, som måste rivas på grund av malmbrytningen. Medan man i Kiruna alltså planerar att bevara John Wipps stora väggmosaik, så planerar man här i hans hemstad att förstöra hans främsta offentliga verk!

En lista från Lunds medborgare och andra konstintresserade till Lunds Kommunfullmäktige kommer att ligga tillgänglig 13 mars - 4 april på Kammaren för de som vill protestera mot rivningen av Spectacolore.


På spaning efter John Wipps offentliga verk i Lund:

“Bläddran” 1967, pergola med 33 stelar av sandblästrad betong, Sunnanväg, kv Virvelvinden, Klostergården

”Penslarna”1974, glasfiberarmerad polyesterplast, Målarstugans daghem, Patrik Rosengrens park

“Badlakanlandskap” (Drapperilandskap) 1980, sgraffitto, Försäkringskassans fasad, Stora Södergatan

Svaneskolan blixtar liggande (liten).jpg

”Spectacolore” 1970-71, totalgestaltning av Svaneskolans Aula, Möllegatan

“Aulan försågs med totalt 100 m² scenutrymmen och vid invigningen talades det om att Malmö stadsteater fått en fjärde scen. För aulans utsmyckning stod John Wipp som valde att göra en total rumsgestaltning. Tvärs över aulan spänner sig en båge av plexiglas och i taket sitter moln av aluminium som även fungerar som akustikplattor. Stolarna kläddes med speciellt utvalda gröna och blåa tyger för att ge en "havskänsla". Endast från scenen kommer rummet till sin fulla rätt.” Lunds kommuns hemsida, Pastor Svane 1

Nattens och dagens himlavalv” 1986, Spyken, Dalbyvägen

På spaning efter Wippskulpturer

På spaning efter Wippskulpturer


TOMAS ANAGRIUS

Egensinnig keramik

18 januari - 8 februari 2020

Vernissage lördag 18 januari 2020 kl 11-14

Tomas Anagrius Keramikhänder…

Kammaren välkomnar 2020 med en keramisk utställning signerad Tomas Anagrius

Tomas Anagrius är keramikern som blev ”fast i leran” när han som 16 åring besökte H55-utställningen i Helsingborg. Där och då bestämde han sitt yrkesval som via Konstfack så småningom förde honom till Kvidinge på grund av den unika blåleran som finns i markerna runt Rönne å. Kärlek. Hängivenhet. Skicklighet.

Egensinniga är de drejade och handbyggda objekten med mytiska reduktionsbrända glasyrer. Oxblod, chün, celadon och temmoku som växt fram ur konstnärens händer under mer än femtio års konstnärskap.

Under tre veckor 18 januari – 8 februari finns objekten att se och köpa på Kammaren. Sedan kommer Tomas Anagrius att efter ett hängivet yrkesliv packa ner leran och släcka ugnen. 

- Fast DET är inte helt säkert! säger konstnären då med emfas. Jag handbygger fortfarande och ugn kan jag låna! Tro inte att konsten är lätt - det tar decennier att komma dit - leran kräver det!

Välkommen på vernissage i konstnärens närvaro Lördag 18 januari kl 11-14

Utställningen pågår 18 januari - 8 februari 2020
onsdag - fredag kl 11-18
finissage lördag 8 februari kl 11-14  

Skyltfönster.jpg

KAMMARENS BÄSTA

Handdukssläppet 2019

Vernissage lördag 7 november 2019 11-14

Lundahandduken 2019 i tryckning. För att lyfta fram vår hemstad LUND har Kammaren dessutom formgivit en kökshandduk LUNDAHANDDUKEN - de första 100 exemplaren har nu landat på galleriet lagom till denna vernissage.

Lundahandduken 2019 i tryckning. För att lyfta fram vår hemstad LUND har Kammaren dessutom formgivit en kökshandduk LUNDAHANDDUKEN - de första 100 exemplaren har nu landat på galleriet lagom till denna vernissage.

Julklotter på Kammaren!

Julen står för dörren och vi tränger ihop oss kring kastruller och bakplåtar i köket. Vad är då naturligare än att den lilla triviala tygbit som kallas KÖKSHANDDUKEN får en särskild utställning!?
Vi har bjudit in årets utställare på galleriet att fritt ur hjärtat skapa utifrån en kökshandduk i lin/bomull och några burkar textilfärg... Till vår stora glädje gick ALLA igång på alla cylindrar - den oslagbare Björn Kjelltoft plockade t o m fram symaskinen! - och nu bjuder vi in till en utställning på Kammaren som inte liknar något annat vi gjort.
Signerad ORIGINALKONST från 300 kr till 3000 kr! Kan det bli bättre!?

Medverkande konstnärer:
Annika Jarring
Bertil Vallien
Björn Kjelltoft
Elna-Karin Helgesson
Hasse Karlsson
Hisako Mizuno
Ia Karlsson
Karin Bengtsson
Monica Johansson
Petra Skogh
Thomasine Barnekow

Utställningen pågår 7-22 december 2019
onsdag - fredag kl 11-18
lördag kl 11-14
finissage söndag kl 11-14


TACK ULRICA

Björn Kjelltoft

Nya bilder på Galleri Kammaren

-Ett slags COMEBACK, även om jag väl inte varit

helt borta, säger konstnären Björn Kjelltoft när vi möts i hans ateljé på Gärdet i Stockholm

och pratar kommande utställning på Galleri Kammaren i Lund. Längs väggarna står 

nya målningar och väntar på att packas ned för transport till Lund.

Björn Kjelltoft fick stora rubriker när han 2003 och, med ett fint ord, ”approprierade” Ulrica Hydman Valliens glaskonst på simpla PET-flaskor. Ormar och tulpaner och svarta ögon dekorerade de kasserade plastflaskorna - helt i Ulricas prestigelösa anda. Tilltaget resulterade i att Kjelltoft och UHV blev bästa vänner när den produktiva glaskonstnären i sin tur kopierade Kjelltoft på riktigt handblåst glas. Den lyckliga historien tillhör väl en av de mest befriande i vår samtida svenska konstvärld?

Kjelltoft fortsatte att leka med kulturella varumärken och hans utställning på Natalia Goldman gallery, där han skapat militäruniformer av Josef Frank-tyger, spädde på diskussionerna om originalitet och kopior och gränserna för konst över huvud taget. Men mest verkar Kjelltoft haft roligt. Barnsligt roligt. Så brukar han själv också hävda att det är ”barnens språk” som inspirerar honom mest. Vid sidan då om Francis Bacon och Siri Derkert.

2019 tilldelades Kjelltoft som en av fem bildkonstnärer Stockholms stads kulturstipendium. Juryns motivering: Detta konstnärsskap berikar gränslöst med humor, finess och spets.

Nu kommer Björn Kjelltoft till Kammaren i Lund! Med en ny kärleksförklaring (?) till Ulrica Hydman Vallien i form av ett 20-tal nya oljemålningar och ett antal teckningar ger han Skånepubliken tillfälle att på nära håll stifta bekantskap med sitt djupt personliga konstnärsskap. När UHV våren 2018 plötsligt gick bort drabbade det även vännen Björn. I höst förvandlade han sorgen till fräckt lekfullt måleri. Utställningen kallar han TACK ULRICA

Vernissage lördag 9 november kl 11-14 då konstnären även presenterar sin utställning i ett samtal tillsammans med galleriet.

Utställningen pågår 9 november - 30 november
torsdag 28 november 14-16
fredag 29 november 14-18
finissage lördag 30 november 11-14


STILLEBEN

Karin Bengtsson

Nya målningar

Som motiv inom måleriet har Stilleben varit en ständig källa till inspiration bland konstnärer ända sedan 1500-talet. 

    Med Cezanne tog genren ett befriande kliv ut ur den strängaste formalismen och här i Sverige kunde en konstnär som Torsten Renqvist göra stor konst på 1950-talet av en hushållsrulle med hjälp att lödig oljefärg. Karin Bengtssons frontala studier påminner kanske mer om de flamländska mätarna. Med stor skicklighet och genuin känsla för de enkla tingen, ett sprucket krus, en blomkvist, speglar hon det kontemplativa lugnets tidlösa skönhet. 

     Karin Bengtsson har genom åren ställt ut på många håll i Sverige och även internationellt. Så roligt för oss på Kammaren att hälsa henne välkommen tillbaka till sin barndomsstad med denna utställning!

Utställningen pågår 12 oktober - 2 november
vernissage lördag 12 oktober 11-15
torsdag - fredag 17 oktober - 1 november 12-17
finissage lördag 2 november 11-14


BESTIARIUM

Elna-Karin Helgesson

Keramiker och formgivare

Höstsäsongen på galleriet startar vi med keramik signerad Elna-Karin Helgesson. Den minnesgode erinrar sig kanske Helgessons tekannor och Kammarenkrukan tidigare på galleriet, men nu är det dags för en större exponering av konstnärens arbeten.

BESTIARIUM är en keramisk utflykt i djurens och växternas värld. Med klanger från såväl medeltid som jugend och popkonst.

medeltidaverk som i ord och bild skildrar olika djur. Dessa är mer sakligt beskrivande men omfattar även fantastiska skildringar av fabeldjur. För medeltidsmänniskan existerade drakar, enhörningar, kentaurer och fauner som verkliga väsen. Ofta finns moralisk lärdom. Efterhand upptogs inte bara djur i bestiarierna utan även växter, metaller, himlakroppar och föremål.”

I sällskap med sina skalbaggar, noshörningar och fåglar kommer Elna-Karin Helgesson till vernissagen på Kammaren 7 september och berättar om sommarens skapande hemma i Kåseberga.

Det är första gången som Lundapubliken får tillfälle att närmare bekanta sig med Elna-Karin Helgessons bukoliska universum.

En utställning som, tycker vi, vägrar släppa taget om sommarens sista skälvande ögonblick!

Utställningen pågår 7 - 28 september
vernissage lördag 7 sept 11-14
onsdag-fredag 11-13 sept 12-17
fredag 20 sept 12-17
Kulturnatten lördag 21 sept 12-20
fredag 27 sept 12-17
finissage lördag 28 sept 11-14

Fotografen Torbjörn Helgesson


2 X KARLSSON

Ia & Hasse Karlsson

Akvarell- och akrylmålningar

 

Vårens avslutande utställning på Galleri Kammaren visar nya målningar i akvarell och akryl av Ia och Hasse Karlsson. 

Det blir faktiskt första gången som paret ställer ut tillsammans i Lund! En gång i tiden studerade de samtidigt på Konstfack i Stockholm. Numera bor och arbetar de sedan åtskilliga år på Vitemölla. 

      Hasse Karlssons virtuosa akvareller har precis som Ia:s färgfräcka hus och hästar fängslat en allt större publik. Medan Ia föredrar att hålla sig i ateljéen, så kan man stöta på Hasse lite varstans i landskapet där en ödegård eller ett akterseglat bilvrak fångat hans intresse. Några större akvareller från ett besök på Island vidgar perspektivet.

       Under vernissagedagen kommer både Ia och Hasse att finnas på plats och Hasse kommer dessutom att måla inför publik på Kammarens förhoppningsvis soldränkta innergård!

 
 Utställningen pågår 11 maj - 1 juni
onsdag-fredag under maj 14-18
finissage lördag 1 juni 11-14
 

Affish jpg 2xkarlsson.jpg

FRAMELESS FACES

Nya bilder av glaskonstnären Bertil Vallien

2 - 30 mars 2019

”Själv tecknar jag ofta med vänster hand
bara för att komma ifrån den skicklighet som
har övats upp i höger hand…”
(Bertil Vallien, intervju 1965)

Nu handlar det om bilder, teckningar, skapade speciellt för denna utställning i Lund. Vi kallar utställningen FRAMELESS FACES. 

Exakt vad publiken kommer att få se vernissagedagen 2 mars vet ingen. Bilder i mindre och större format är allt vi kommit överens om. Bertil har fria händer att göra vad som faller honom in och den som har vägarna förbi galleriet under fredagen när han arbetar där ensam kan kika in genom ett titthål i fönstret och få en skymt av äventyret. Ett annorlunda ateljébesök, ett unikt tillfälle att i Lund få se Bertil Vallien in action. 

“Den värsta fråga en konstnär kan få, och det har jag fått bekräftat oräkneliga gånger, är “Var får du allt ifrån?” Frågan är så renons på inlevelse att den kan täppa till truten på den mest pratglade.
      När jag ser Bertil arbeta och hör honom prata om sitt arbete handlar det alltid om kontinuitet. Att hålla på. Det ena arbetet ger det andra. Var får du allt ifrån? Bertil skrattar åt frågan, han vet att idéerna inte levereras med brevbäraren eller någon annan. Jag kan titta på hans händer och delvis förstå hans storhet som konstnär. Härifrån, säger de. Ur dessa händer kommer det mesta. Deras glädje att få hålla på, vara verksamma, greppa om materialen. Händerna visar vägen. Kan det vara så banalt? Jag tror det och Bertil, som är en sansad man, protesterar inte.”


(ur Staffan Bengtssons kommade bok “Inside: Bertil Vallien”)

Utställningen pågår 2-30 mars
vernissage lördag 2 mars 11-15
onsdag-fredag i mars 14-18
finissage lördag 30 mars 11-14

Bertil Vallien kom till oss i Lund, tecknade med sitt kol och sina kritor och erövrade folkets jubel!

Till Bertil V

“En människas litenhet? Hur lätt ett liv väger, sådär en 7 gram. Nyss färdades dessa 7 gram medelst cykel på vägen mellan Hemmet och Folkets hus. Glada grammen ställde sedan ifrån sig sin hoj och gick in. Lämnade hela det förbannade kosmos åt sitt öde. Och mörker. Nu sitter människans litenhet i stora soffan och ser Nyheterna på tv. Eldar brinner, människornas små hus förkolnas i svärtan.Vad händer med våra ögon då? Ut i kosmos färdas vår blick, lösgjord, hemlös, som Major Tom i sin svävande kalla övergivenhet. 7 gram, det är vetenskapligt bevisat.” (S B, 1 mars 2019)

SDS 2 mars.jpg

RENDEZ-VOUS

Thomasine vs Gerd Miller
1 - 23 februari 2019

“Vem kan med säkerhet säga att inte Meningen Eller rent av Själen står att finna i Allers eller Vogue?”
(Ola Billgren, 1986)

Svenskt mode lyckas då och då slå internationellt. På 1960-talet syntes Katja of Swedens kreationer lite varstans i världen, inte minst i USA, och på senare år har en kläddesigner som Bea Szenfeld skapat rubriker med kläder åt bland andra Lady Gaga. Att vi har en världsstjärna från skånska Vinslöv är kanske mindre känt, men Thomasine Barnekow håller sedan några år tillbaka på att erövra världen med unika skulpturala handskar. Operan i Paris, Harpers Bazaar, Interview magazine -  hennes konst finns plötsligt överallt. Och snabbt går det. Exponeringar av hennes kreationer har visats på flera håll i världen, senast i New York och Sydkorea. Men nu kommer hon till Lund och Galleri Kammaren för att visa vad en skicklig designer kan göra av en bit handskskinn och genuin känsla för konsthistoria.

För att accentuera den sofistikerade leken har vi sammanfört Thomasine med en annan svenska med öga för det extravaganta och flärdfulla - tidningsillustratören Gerd Miller. Båda kvinnorna har inte bara råkat figurera i internationella magasin som Vogue, deras konstnärlighet har dessutom estetiska beröringspunkter. Gerd Millers karriär nådde sina höjdpunkter på 1960-talet då hennes närmast fotorealistiska illustrationer förekom i den så kallade kolorerade pressen där hon blev stilbildande. Kammaren visar ett dussintal av hennes unika bilder i gouache-teknik. 

Att kommunicera mode är en raffinerad konst. Gerd Millers målningar är på sätt och vis ett slags skyltfönster för 1960- och 1970-talets klädkoder. Såhär klädde kvinnor och män sig som befann sig i dåtidens vimmel. Illustrationerna som en gång speglade romantiska noveller i veckopressen har idag blivit spännande tidsmarkörer. När Thomasine presenterar sina handskar gör hon det ofta i ett slags konstfulla gestaltningar som kan påminna om Millers värld. Skickliga fotografer har fått fritt fram att tolka hennes arbeten i fräcka bilder som blivit konstverk i sig.

“Embrace Space” fotograf BenjaminTaguemount

“Embrace Space” fotograf BenjaminTaguemount

Thomasine Barnekow föddes i Vinslöv för 36 år sedan och numera har hon sin verksamhet förlagd till Paris. Hon utbildade sig på Design Academy Eindhoven. Till hennes mer fräcka uppdrag hör att hon skapade ett slags självlysande handskar åt franske filmregissören Luc Bresson för filmen Valerian.

Gerd Miller 1960-tal

Gerd Miller 1960-tal

Gerd Miller (1925-1988) hade både utbildat sig i Sverige och USA innan hennes karriär tog fart. I Sverige arbetade hon åt tidningar som Damernas värld och Husmodern. Internationellt i huvudsak engelska och franska magasin, som Elle och Vogue. Stilistisk jämfördes hon med sådana som Norman Rockwell vars illustrationer idag klubbas för miljoner på de stora auktionshusen.

Utställningen pågår till 23 februari 

vernissage fredag 1 februari 17-19
lördag 2 februari 11-14
onsdag-fredag 6-8 februari 14-18
onsdag-fredag 13-15 februari 14-18
onsdag-fredag 20-22 februari 14-18
finissage lördag 23 februari 11-14
 


GUSTAVSBERG I LUND

Svenskt konsthantverk
8 december 2018 - 19 januari 2019

Det var självaste Wilhelm Kåge som 1942 grundade Gustavsbergs Studio. Där skulle porslinsfabrikens konstnärer kunna utveckla sitt nytänkande med närhet till ugnarna.  Här började, om man så vill, det moderna svenska konstgodsets segertåg. Först med profiler som Stig Lindberg och Berndt Friberg och Tyra Lundgren och flera andra. Symbolen med "studiohand” blev en kvalitetsstämpel för den yppersta keramiken.

G-studion har funnits som bas för konsthantverkare ända sedan dess. Men gång på gång har de gamla fabrikslokalernas existens varit hotad och idag är situationen osäkrare än någonsin. Värmdö kommun som äger byggnaderna vill sälja rubb och stubb och därmed göra Anders Ljungberg och Kina Björklund och Per B Sundberg och de andra hemlösa. Konsekvenserna skulle vara förödande för det svenska konstgodset. Just nu utreds om Ateljéföreningen, där konstnärerna ingår, skulle kunna övertaga fastigheterna men den ekonomiska frågan är fortfarande svårlöst.

”Planerna på att sälja ateljélokalerna där det tillverkats världskänd keramik i 150 år har kantats av protester. Den styrande alliansen har uppvaktats med över 7 000 namnunderskrifter, demonstranter har tågat och i sociala medier har upprop spridits. Nu väntas dock husen säljas till ett privat fastighetsbolag…”(Dagens Nyheter, 15 april 2018)

För att visa vilken unik kraft och skönhet som Gustavsbergs Studion besitter och för att understryka den nationella betydelse som G-studion faktiskt har, så visar Galleri Kammaren nu ett generöst urval av produktionen i ateljéerna. Ett dussin konsthantverkare - idag arbetar man i alla sorters material - medverkar med närmare 100-talet objekt, alltifrån vardagliga bruksföremål till unika silverskulpturer. Deltagande konstnärer: Barbro Johansson, Kina Björklund, Åsa Lindström, Caroline Södergren, Linn Sjöstedt, Monica Johansson, Anders Ljungberg, Inger Andersson, Malin Stocke Wikström, Malin Floyd Welin, Petra Skogh.

Utställningen pågår till 19 januari 2019

torsdagar 14:00-17:00
fredagar 14:00-17:00


G L A S B I T A R

Utställning med Annika Jarring

Glas, keramik, tenn

Affisch GLASBITAR.jpg

18 maj - 9 juni 2018

Vernissage fredagen 18 maj kl 16-19
med Annika Jarring på plats!

1990-talet var ett sällsynt kreativt decennium i Sverige, det föddes konstnärer i musikbranschen och konsten och designen som aldrig förr. Ett av de nya namnen på allas läppar var glasformgivaren Annika Jarring. Med sina "omöjliga" glaspjäser i planglas och silikonmassa väckte hon stor uppmärksamhet. Jarring är representerad med ett sådant unikt arbete på Nationalmuseum.

Förutom glas arbetar hon i keramik och tenn - för Firma Svenskt Tenn i Stockholm har hon gjort arbeten som närmast blivit ikoniska och som nu visas på Kammaren.

På galleriet gör vi och Jarring ett första försök till retrospektiv utställning när hon kommer till Galleri Kammaren i Lund och visar ett stort urval ur sin omfattande produktion. Utställningen har vi kort och gott döpt till GLASBITAR. Kammaren är stolta över att hon valt just våra 18 kvadratmeter som spelplats. Till vernissagen fredagen 18 maj kommer Annika ned från glasriket i Småland och ger Kammarens publik chans att på plats få lyssna till ett samtal mellan henne och galleristerna.

Utställningen GLASBITAR pågår från fredagen 18 maj till lördagen 9 juni. 

Annika Jarring med "Samlaren" portfölj i glas 2012 och Pia SvH med "Skrin" i stengods 2014.
Annika Jarring beskriver och signerar sitt glas på Kammaren.
Galleristerna P&S Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein.


Ä L S K A D E   T E K A N N A

55 tekannor av 15 konstnärer

Finissage 11.00-14.00, 10 mars 2018
Lilla Fiskaregatan 23 Lund


Årets andra utställning på Galleri Kammaren visar 55 moderna svenska tekannor signerade våra främsta konstnärer. Unika keramiska tekannor har blivit något av det svenska konsthantverkets articles préférés. Formgivare som Signe Persson Melin, Stig Lindberg, Inger Persson och Rolf Sinnemark har med åren skapat tekannor som räknas till deras främsta arbeten. Vardagsföremål som utformats till klassiska skulpturer. 

Deltagande konstnärer:
Gösta Gräs, Inger Persson, Rolf Sinnemark, Stig Lindberg, Erich och Ingrid Triller, Elna-Karin Helgesson, Signe Persson Melin, Gunnar Nylund, Gunnar Hansson, Getten Holm, Hertha Bengtson, Bente Brosböl Hansen, Ulrica Hydman Vallien, Else Adrian, Thomas Anagrius.

Från Österlen kommer Elna-Karin Helgesson, som visar en samling dagsfärska tekannor från sin ateljé vid Backåkra. Ulrica Hydman Vallien representeras av en unik kanna från 1960-talet samt av tre nya oljemålningar med kannan som inspirationskälla.

Utställningen ÄLSKADE TEKANNA fortsätter sin vandring till Österlens Museum, Simrishamn 29 mars-30 september 2018.

Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

På Galleri Kammaren ställer vi ut en rik samling av kannor tillverkade av totalt 15 konstnärer. Bland annat visar vi en komplett klunga av Inger Perssons jubilerande POP-kanna i starka färger från 1968. Till utställningen har Galleri Kammaren tagit fram en "perfekt tebricka" med POP-kannan i en begränsad upplaga som finns till försäljning under utställningsperioden.

Pia & Staffan

Pia & Staffan

Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

Signe Persson Melin, en av de första

Signe Persson Melin, en av de första

Signerad 1951 med flundra

Signerad 1951 med flundra

Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

- När vi började inventera vårt projekt med tekannor trodde vi nog aldrig att vi skulle få ihop hela denna grädda av eliten, säger Staffan Bengtsson. Själv får jag aldrig nog av de färgstarka POP- kannorna av Inger Persson som ju fyller 50 bast i år.

-Jag är stolt över att vi har så många unika kannor av Signe Persson Melin, som i mina ögon är något av tekannornas Grand old lady, påpekar Pia Stael von Holstein som driver Galleri Kammaren tillsammans med Staffan Bengtsson. Gösta Gräs är en annan konstnär som är värd att lyfta fram på nytt.

-I sista stund ramlade det in en handmålad kanna från Ulrica Hydman Valliens ateljé på 1960-talet. Är hon fräckast av alla?

-Mest personlig och konstnärlig i alla fall, säger Pia. Under alla omständigheter en unik samling föremål som det nu ska bli roligt att visa för en bredare publik! 


ÖGONSTENAR / Apple of my Eye

Premiär på Galleri Kammaren för samtida svensk smyckekonst

33 olika material av 33 olika konstnärer

Utställningen förlängs 2 december 2017 - 21 januari 2018, Lilla Fiskaregatan 23 Lund, öppet söndag 12.00 - 15.00.
Därefter vandrar utställningen vidare till Vida Museum & Konsthall på Öland 28 april - 24 juni 2018. 

- Det känns spännande att presentera moderna smycken som konstföremål och som går att använda. Smyckena blir en del av ens personliga dresskod. Internationella museer och samlare intresserar sig för modern smyckekonst och gör sina inköp, även i Sverige. Kammaren känner sig stolt över att kunna visa dessa smycken i framkant. Säger Pia Stael von Holstein som startade Kammaren 2016. Tillsammans med Staffan Bengtsson, mest känd för sin populära K-Märkt-serie på tv, tar hon nu Kammaren vidare och öppnar alltså Galleri Kammaren. Som är tänkt att ge Lund mer av samtida konst och design.

-Men vi kommer också att plocka upp ett och annat antikt och modernt föremål ur historien, lovar Staffan Bengtsson, själv förtjust i popkonstens och det moderna konsthantverkets epoker.

- Smyckeutställningen är ett samarbete med Galleri Platina i Stockholm och det ska bli oerhört roligt att se hur Lundapubliken reagerar på smycken som är allt annat än minimalistiska och traditionella. Wiwen Nilsson skulle häpna över de nya smyckematerialens möjligheter, säger Pia Stael von Holstein och lovar att 2018 kommer att bli ett ännu mer kreativt och händelserikt år på Kammaren. 
 

Deltagande konstnärer:
Karin Roy Andersson, Rut-Malin Barklund, Lena Bergestad Jonsson, Dovile Bernardisiute, Lisa Björke, Sofia Björkman, Rebecca Deans, Jenny Edlund, Sonja Ekman, Linnéa Eriksson, Adam Grinovich, Karin Gyllerfelt, Castello Hansen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Aud Charlotte Ho Sook Sinding, Catarina Hällzon, Agnes Larsson, Mia Larsson, Hanna Liljenberg, Helena Johansson Lindell, Helena Lindholm, Agnieszka Knap, Åsa Lockner, Anna Norrgrann, Lena Olson, Chatrine Rinman, Margareth Sandström, Sanna Svedestedt Carboo, Ulrika Svärd, Mona Wallström, Annika Åkerfelt, Amanda Åkermo

Material:
Aluminium, Corian, Hundhår, Emalj, Glas, Guld, Gummi, Horn, Jord, Järn, Kol, Konstruerad korall, Koppar, Stearin, MDF, Papper, Plast, Plywood, Porslin, Pärlemor, Skinn, Sand, Silicon, Oxiderat silver, Silver, Musselskal, Sten, Stål, Tagel, Textil, Titan, Trä, popkorn

Fotografierna är tagna av fotograf Kristian Pohl.

För uppgifter om konstnärernas cv och smyckepris vänligen kontakta galleriet på info@kammaren.org

Under utställningsperioden kommer workshops att äga rum på Kammaren.

Karin Gyllerfelt, textil

Karin Gyllerfelt, textil

Sofia Björkman, plast

Sofia Björkman, plast

Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

Amanda Åkermo, hår

Amanda Åkermo, hår

Lisa Björke, koppar

Lisa Björke, koppar

Mia Larsson, musselskal

Mia Larsson, musselskal

Jenny Edlund, horn

Jenny Edlund, horn

Karin Roy Andersson, frön

Karin Roy Andersson, frön

Margareth Sandström, guld

Margareth Sandström, guld

Anna Norrgrann, aluminium

Anna Norrgrann, aluminium

Hanna Liljenberg, papp

Hanna Liljenberg, papp

Adam Grinovich, stål

Adam Grinovich, stål

Charlotte Sinding, silikon

Charlotte Sinding, silikon

Mona Wallström, plywood

Mona Wallström, plywood

Rebecca Deans, jord

Rebecca Deans, jord

Helena Lindholm, tagel

Helena Lindholm, tagel

Lena Bergestad Jonsson, titan

Lena Bergestad Jonsson, titan

Catarina Hällzon, sand

Catarina Hällzon, sand