Karlheinz Sauer
Elna-Karin Helgesson
Gömmor
Vernissage lördag 19 oktober kl 12-22
Ett konstnärligt samarbete mellan silversmeden Karlheinz Sauer och keramikern Elna-Karin Helgesson på temat asken att gömma drömmar i.
”Gömma” i betydelse skydda och vårda väcker vår omsorg om det kära.
En gömma för ett värdefullt brev, foto, smycke, hårlock eller en förlorad knapp att förvara på särskild plats.
Skrin och dosor för de ting vi vill ge särskild akt på är inspirationen för denna utställning.
Silver och keramik möts i en unik förening av två skickliga konsthantverkare, Karlheinz Sauer och Elna-Karin Helgesson.
Deras arbete präglas av noggrannhet och modet att söka nya vägar att utveckla sitt konstnärskap.
Kammaren känner sig ytterst stolt att få presentera deras lekfulla samarbete.
Konstkväll Lund 19 oktober kl 17-22
Konstnärssamtal kl 17-18
Arbetet mellan Karlheinz och Elna-Karin har under året inte följt givna mönster. Verken har sakta vuxit fram genom egna idéer, samtal och skisser. Ett samtal som utmanat båda konstnärerna att pröva nya former som varit lekfullt och inspirerande för båda konstnärerna och som Kammaren med stolthet är glad att kunna visa.
“Djupt i människosjälens gömma,
en okuvlig längtan bor
efter klarhet”
August Strindberg 1882
Utställningen bygger på ett konstnärlig samarbete som pågått under 2024 mellan silversmeden Karlheinz Sauer verksam i Mörbylånga Öland och keramikern Elna-Karin Helgesson från Österlen som ställt ut på Kammaren ett flertal gånger.
Gömmor är en experimentell utställning där leran möter silver som blir till dosor och askar - där något särskilt kan förvaras, gömmas eller ett minne bevaras.
Gömmorna blir till smycken i sig själva.
Ia och Hasse Karlsson
Karlssons på Kammaren
Vernissage lördag 9 mars kl 12-16
Påskens utställning är ett kärt återseende med konstnärsparet Ia och Hasse Karlsson där deras skilda bildvärldar möts i galleriets rum.
Två temperament som frodas och utvecklas sida vid sida under samma tak i 35 år. Kontrasterna mellan den luminiösa färgens ryttarinna Ia och akvarellvirituosen Hasses dova färgskala är slående. Från ateljéerna på andra våningen i huset på Möllebacken i fiskeläget Vitemölla blickar de ut genom olika fönster.
Konstnärssamtal lördag 23 mars kl 14-14:30
Ias måleri sprudlar med generöst färgstarkt temperament och hennes huskroppar underordnar sig kulörernas färgbyggen. Tysta och slutna reser de sig, gavlarna, som strävar upp mot himlen, skuggor och eftertankar sveper över tak och väggar som inte avslöjar något om sina ägare eller vad som finns därinne.
Ia använder sig av utsorterade akvarellpapper att måla på de suger upp akrylfärgen bättre och skapar mättnad. Varje nyans blir betydelsebärande.
Husen och hästarna i Ias målningar hämtar näring ur landskapet och i hennes egen livshistoria. Barndomens drömmar om en egen häst som inte blev hennes, då. I vuxen ålder gick hon en dag till banken, lånade pengar och köpte en häst. Sedan satt hon i hagen med sina färger och målade och målade tills en dag ur hästformen kom hus. Att vara hemma i sig själv!
-Jag älskar att förfina, säger Ia, svårt att veta när man ska sluta.
Hasses bildvärld återkommer till det som människan lämnar bakom sig. Hans akvareller söker mot det dovare ljuset, dit gråskalorna blivit gråare i utkanternas miljöer som håller på att försvinna. Måleriet innersta väsen känns som hämtat ur stenarna på klapperstensfältet längs havet vid Agerörs mal i Halland där släkten varit bönder i alla generationer sedan Hedenhös. Havet, de grå nyanserna och det utsatta landskapet som ligger värnlöst av vind och hav, kan inte ta skydd utan anpassar sig till det oundvikliga. Om alltings återgång och skönheten i det.
– Jag har upptäckt att jag har en viss färgskala inom mig, säger Hasse.
Det halländska kynnet hos två konstnärer - både kargt och sprudlande, samsas under samma konstnärstak på Möllebacken där deras ateljéer på ovanvåningen i huset vetter mot Möllans å med laxdamm i norr och hommehängen i öster på fiskeläget, deras hem sedan 1987.
Öppet utställningsperioden 9 mars - 13 april 2024
torsdagar kl 12-17 (skärstordag 12-16)
fredagar kl 12-17 (långfredag 12-16)
lördagar kl 12-15 (påskafton 12-15)
Från vernissagen av Karlssons
Akvareller av Hasse Karlsson
Akryler av Ia Karlsson
Ia Karlsson
Ulla-Bella
Galleristen lägger finish
Work in progress, Hasse och Ia
Jon Åkerlind
Fångade ögonblick
Vernissage lördag 3 februari kl 12-16
Konstnärssamtal 24 februari kl 14
Hur fångar man ett ögonblick? Genom konstnärens öga och pensel stannar känslan av ögonblicket kvar. Fastnar på underlaget och blir till en fragmentarisk berättelse.
Jon Åkerlind samlar på dessa vardagliga ögonblick. De runda formerna fångar blicken. En kvinnas ben i alltför tajta strumpor, frukten i sitt skal, brödet som bryts och ölet som skummar i glaset. Formerna penslas fram i tunna skikt till en laddad stillhet. Utsnitt av verkligheten i en begränsad färgskala.
Olja är mitt material, säger konstnären. Hans materialkunskap är djup efter många års studier av klassiskt måleri men den slumpartade beskärningen av bildrummet är hans egen. Han är en konstnär som tycks återvända till samma motiv om och om igen, så är det när man har hittat en plats man tycker är vacker… Målarlustan smittar av sig på betraktaren. Ögonblicken låter sig fångas med en lätthet i tilltalet och dröjer sig kvar, länge.
Öppet utställningsperioden 3 februari - 2 mars
torsdagar kl 12-17
fredagar kl 12-17
lördagar kl 12-15
Konstnärens ateljé, Konstnärsgruppen Tatis, Lund, 2024